Norrbotten

JO-anmäler länsstyrelsen

En renskötare i Arjeplog anmäler länsstyrelsen i Norrbotten till Riksdagens ombudsmän, JO. Länsstyrelsen har nekat honom att medföra vapen på skotern, men mannen anser att beslutet är fattat på felaktiga grunder.

Renskötaren gjorde ansökan i slutet av 2008. Ett år senare avslog länsstyrelsen den. Ett beslut som mannen sedan överklagade i en skrivelse till Naturvårdsverket.

Viktigt att nämna i sammanhanget är att mannens vapen tidigare har beslagstagits på grund av misstänkt jaktbrott. Mannen har dock senare friats från dessa misstankar.

Naturvårdsverket har i ett beslut från november 2010 upphävt länsstyrelsens beslut och återförvisat ärendet till länsstyrelsen för ny handläggning. Enligt mannen har Naturvårdsverket påtalat att "verket ser behov av att länsstyrelsen utreder frågan om behov eller särsklida skäl".

Länsstyrelsen har sedan i ett beslut den 26 november 2010 hållit fast vid att neka mannen dispens. Han anser att länsstyrelsen inte har lyssnat på Naturvårdsverket och därmed tagit beslut på felaktiga grunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".