NOAIDEGIISA

Barnradio med berättandet i centrum

1:53 min

Idag startar en ny omgång av Sameradions barnradioserie Noaidegiisa. Åsa Simma är berättare i Noaidegiisa och hon menar att det traditionella berättandet är betydelsefullt i den samiska kulturen.

Strax efter klockan sju på tisdag morgon är det dags för den första delen i en ny omgång av barnradioserien Noaidegiisa. Totalt 11 avsnitt blir det  och liksom tidigare är det berättandet som är centralt.

Åsa Simma har själv skrivit ett par av berättelserna och står också för berättarrösten. Hon menar att den samiska berättartraditionen är speciell.  

 – Det är en viktig del av kulturen och en av konstarterna som överlevt ända till idag, och det finns någon anledning till det.

Åsa Simma säger att samiska berättelser kan vara farliga och grova.

 – Det handlar inte om små prinsessor med lockigt hår, det kan vara ganska så hemska saker.

Varför är det så?

 – Jag tror det har varit ett sätt att rusta barnen att klara sig i farliga situationer, naturen har många fallgropar som man måste vara rustad för att klara sig igenom om man råkar falla.

Noaidegiisa sänds varje tisdag efter klockan sju i Buorre Iđit Sápmi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: