Regeringen kan ta ifrån sametinget uppgifter

1:25 min

Nästa vecka möts sametinget. Men budgetförslaget vållar strid – och den kanske inte ens är enligt regeringens riktlinjer. Klubbas det igen kan sametinget förlora uppgifter med därtill hörande anslag.

Den berörda budgetposten gäller 2,2 miljoner kronor som ska gå till uppföljning av minoritetslagen. Det handlar om att betala ut statsbidrag till kommuner i det samiska förvaltningsområdet, kontrollera hur minoritetslagen efterlevs, ge stöd och råd till kommuner samt att samordna arbete så det blir effektivt.

I styrelsens budgetförslag sker en omfördelning från den här posten. Kvar återstår 900.000 kronor.

 – Det är inte tillåtet att flytta medel mellan anslagsposterna, det framgår väldigt tydligt att man inte får göra det, säger Jasenko Selimovic som är statssekreterare vid arbetsmarknadsdepartementet.

Men Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga utgår från att uppdraget ändå kommer kunna fullföljas. Inga menar att regeringens regleringsbrev när det gäller nationella minoritetsspråk anger vad Sametinget ska använda pengarna till. Men enligt Inga talar det inte om hur det ska göras.

 -- Det är en tolkning som Sametingets styrelse ska göra, vad innebär det att vi har fått pengar till ett uppföljningsansvar och det är det vi gör från styrelsens sida och vi kommer att inför plenum redovisa våra synpunkter kring den delen.

Regeringen vill inte säga något om det aktuella fallet innan budgeten fastställts men bekräftar att pengarna kan dras tillbaka om Sametinget inte följer regeringens anvisningar.

 – Ytterst sett kan regeringen alltid välja att flytta dessa myndighetsuppgifter och anslagsmedel till en annan myndighet, säger Jasenko Selimovic.

Mikaela Sjöstedt

SVT Sápmi

Emil Östlund

Reporter, Sameradion
0980-75027

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista