Jokkmokk

Elavbrottet orsakade skador i Ájtte.

Strömavbrottet under natten till tisdag i Jokkmokk slog hårt mot fjäll- och samemuseet Ájtte. Ett kylrum slogs ut och flera ventilationsaggregat frös.

– Det blir extraordinära kostnader för museet, säger kanslichef Elisabeth Pirak Kuoljok.

Elen var borta under cirka fyra timmar, vilket bland annat gjorde att ett kylrum i Ája, dock inte alla frysrum, slutade fungera. Där förvarades djur som senare ska stoppas upp. Det dröjde till tisdagskvällen innan en ispropp i systemet hade tinats upp.

– Nu fungerar frysrummet. Det blev inga skador på djuren, de tinar inte upp på några timmar, säger Elisabeth Kuoljok Pirak.

Men frånvaron av elektrictet orsakade även andra problem. Utomhus är det åtskilliga minusgrader och just nu är det till exempel ordentligt kallt i museidelen då det har frusit i olika aggregat. Därför finns det funderingar på att stänga museet under dagen och låta personalen gå hem. Det är mellan 10 till 15 grader i lokalerna.

I Ája-huset är man i full gång med att torka upp vattensamlingar. Där var det klimatanläggningen som börja läcka.

Det är i dagsläget oklart hur stora kostnader det blir i slutänden.

– Vi dokumenterar alla kostnader. Det kan vara så att vi tvingas köpa in en nya motorer till ventilationsaggregat. Men det vet vi inte ännu, de står och torkar just nu.

Museet ska undersöka om en räkning ska skickas till Vattenfall.

– Vi har förhoppningar om att komma till en uppgörelse med dom, säger Elisabeth Kuoljok Pirak.

Det är första gången Ájtte har drabbats av ett sånt här elavbrott. Det finns visserligen diselaggregat som kan kopplas in vid strömavbrott, men inte i hela anläggningen.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: