EKOTURISMPRISET

Nutti bäst på ekoturism

Företaget Nutti Sámi Siida får 2011 års ekoturismpris. Det blev klart på onsdagskvällen då Svenska Ekoturismföreningen tillsammans med branschtidningen Travel News utsåg vinnaren.

Det blev andra gången gillt för Nutti Sámi Siida som även var nominerat till ekoturismpriset i fjol. Då blev det en andraplats. Men nu står företaget högst upp.

 – Jättekul att bli premierad med ett av Sveriges finaste turismpris, säger Nils Torbjörn Nutti.

Tillsammans med Carina Pingi har Nils Torbjörn Nutti sedan 1997 drivit det samiska upplevelseföretaget Nutti Sámi Siida i Jukkasjärvi. Företaget har hela tiden samverkat nära med Icehotel och erbjuder bland annat renslädesexpeditioner från ett par dagar upp till en hel vecka.

Sedan ett par år tillbaka använder företaget även en samisk vildmarkslodge, Reindeer Lodge. Där får gäster ett boende med samisk design, lappländska matupplevelser, guidningar och renar runt knuten.

Nils Torbjörn Nutti menar att priset stärker dem i sin grundtanke att bevara och utveckla den samiska kulturen med hjälp av en ansvarsfull turism.

 – Vi har ju blivit en viktig företrädare och ambassadör för den samiska kulturen. Något som inspirerat andra att starta nya samiska upplevelseföretag, men också gett upphov till många positiva kommentarer inom det samiska samhället.

Grand Travel Awards ekoturismpris går till den arrangör som bäst levandegjort och utvecklat svensk ekoturism under det senaste året. De nominerade kandidaterna hämtas från kvalitetsmärkningen Naturens Bästa, ett urval av de bästa naturresorna i Sverige.

Så här motiverade juryn sitt val:
För sitt långvariga och tålmodiga arbete att förena samisk kultur med den globala resenärens sökande efter äkta och moderna upplevelser. Ett koncept som inte bara blivit en framgångsrik ambassadör för Sveriges samer, utan också skapat attraktionsvärde och gett lyskraft till en av våra största turismikoner - Icehotel.

Tidigare års vinnare
1998: Vildmark i Värmland AB, Torsby i Värmland, Anders Wiss
1999: Lapplandssafari AB, Ammarnäs, Ann-Kristine och Mikael Vinka
2000: Äventyrsresor AB, Stockholm, Tomas Bergenfeldt
2001: Naturresor Annelie Utter, Göteborg, Annelie Utter
2002: Rid i Jorm, Jormvattnet i nordvästra Jämtland, Ola Sundqvist
2003: Grövelsjöns Fjällstation STF i Dalarna, Barbara och Charlie Ekberg
2004: Vägvisaren - samiska upplevelser från Gällivare, Lennart Pittja
2005: The Silent Way, Storuman, C. Anderback & K. Gjemmestad
2006: Upplevelsebolaget från Uddevalla, J. Hermanson, U. Larsson
2007: Fredros Gård från Arvika i Värmland, Björn Särnmark
2008: Jokkmokkguiderna i Laponia, Matti Holmgren & Stina Svensson
2009: Skogens Konung, Skinnskatteberg i Västmanland, Marcus Eldh
2010: Vargas Vildmarklodge i Hälsingland, Eva och Håkan Vargas

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista