Gällivare

Process om fjälljakten allt närmare

En rättslig process om rätten till jakt i den svenska fjällvärlden rycker allt närmare.

Gällivare tingsrätt beslutade på torsdagen att det inte finns några formella hinder för att låta en process inledas mellan Girjas sameby i Gällivare kommun och staten om jakt- och fiskerätten.

Samebyn har med uppbackning av Svenska samernas riksförbund stämt staten för intrång i rättigheterna.

De hävdar att det är samebyn som förfogar över rättigheterna och ska ha det avgörande inflytandet över hur jakt och fiskeresurser fördelas - idag görs det av staten genom länsstyrelserna.

Statens ombud har hävdat att det finns rättsliga brister i stämningen, men det avvisas nu av tingsrätten och det innebär fritt fram för en rättsprocess i domstol.

Frågan om jakt- och fiskerätten i fjällen har de senaste 20 åren varit mycket infekterad sedan riksdagen 1992 beslutade att ta i från Sveriges samebyar den avgörande beslutanderätten över jakten och fisket i fjällen.

Beslutet togs helt utan samråd med samiska organisationer och företrädare och paradoxalt nog i samma proposition om att inrätta ett folkvalt samisk parlament, sameting.

Därför möttes riksdagens beslut med kraftiga samiska protester och hungerstrejker och det nyinrättade sametingets första poltiska beslut 1993 var en misstroendeförklaring gentemot riksdag och regering.

För några år sedan genomförde staten en utredning om jakt- och fiskerätten och flera tunga juridiska experter i utredningen pekade på att samerna under lång tid haft en ensamrätt till jakten och fisket i fjällen, medan statens rätt har varit begränsad.

Men utredningen har inte lett till några politiska förändringar och därför beslutade Svenska samernas riksförbund tillsammans med Girjas sameby 2009 att stämma staten.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista