Valsjöbyn

Inga projektpengar till Jijnjevaerie

Jijnjevaerie sameby nekas pengar till ett projekt om psykosocial hälsa. Sametinget anser inte att projektet svarar mot näringens behov.

Jijnjevaerie ville använda pengarna till föreläsningar, gruppstärkande övningar och samtal om hälsa inom samebyn. Jijnjevaerie ansökte om medel ur anslaget Främjande av rennäring. Det handlade om 106.000 kronor.

Samebyn skrev i ansökan att man befinner sig i en period av extra svårigheter. Rovdjuren är fler än någonsin och samebyns betesmarker är eftertraktade vindkraftsområden.

Men Sametingets näringslivschef Lars Ove Jonsson avslog ansökan med motiveringen:

"Sametinget anser inte att projekt om psykosocial hälsa är en åtgärd som bäst främjar rennäringen eller svarar mot näringens behov".

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista