Kyliga turistguider på skoter

4:18 min

Den senaste veckan har temperaturen på många platser i Norrbotten krupit ner till 40 minusgrader. Trots den extrema kylan fortsätter de större turistföretagen i Norrbotten köra guidade turer på skoter eller med hundspann.

Nils Gustav Blind har precis kommit tillbaka från en skotertur. Han har stor erfarenhet av naturliv och driver ett eget företag som arrangerar turer med skoter. Men den senaste veckan har han jobbat för Ishotellet i Jukkasjärvi då han inte vill köra turer i egen regi när det är så här kallt.

– Startar inte skotrarna utan motorvärmare då ska inte gästerna ut heller, säger han och berättar att han satt upp en egen köldgräns på minus 32 grader.

Andreas Sarri kör också guidade turer. Inte heller han vill köra i den här kylan. Men han förstår att många väljer att köra ändå.

– Det är påtryckningar från gästerna eftersom de betalat mycket pengar och så är det påtryckningar från turistföretagen gentemot guiderna då de annars förlorar mycket pengar.

Den här typen av arbete är inte reglerat i arbetsmiljölagstiftningen. Det är arbetsgivarens ansvar att anpassa arbetet efter förhållandena. Men var man sätter gränserna varierar alltså.

Roger Jacobsson är ansvarig för turverksamheten vid ishotellet i Jukkasjärvi.

– Det kan hända att det uppstår någon lokal ytlig kylskada emellanåt men inga som man behövt uppsöka läkare för eller som gett några men, säger han.

Kyleffekten om man kör i 30 km/h i minus 40 grader motsvarar minus 69 grader. Men Nils-Gustav Blind vill inte ha någon tydligare lagstiftning.

 – Man har ju gett sig in i det här för att man gillar att vara utomhus. Lite kyla har aldrig dödat någon, eller jo det har det, men inga guider vad jag vet.

Emil Östlund

Reporter, Sameradion
0980-75027

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: