"Betydelsen av målet är enormt"

2:01 min

Nu kan frågan om vem som ska bestämma över jakten och fisket i den svenska fjällvärlden få en rättslig prövning. Gällivare tingsrätt beslutade på torsdagen att det inte finns några formella hinder för en rättsprocess mellan Girjas sameby i Gällivare kommun och staten.

Mattias Åhren är folkrättsjurist och styrelseledamot i Svenska samernas riksförbund:

-- Det är principiellt viktigt då det sätter standarden för vilka rättigheter samerna har till land, vatten och naturresurser generellt. Det är ett pilotmål av avgörande betydelse för hur samernas framtid i Sverige kommer se ut.

Det var i maj 2009 som Girjas sameby och Svenska samernas riksförbund lämnade över stämningsansökan till Gällivare tingsrätt. Deras inställning är att samebyn har ensamrätt till jakt och fiske på samebyns marker ovanför odlingsgränsen.

Staten har ifrågasatt stämningsansökan och hävdar bland annat att en sameby ensam inte kan företräda kollektiva samiska rättigheter.

Men tingsrätten tar alltså inte hänsyn till statens argument. Tingsrättens beslut innebär att samebyn och SSR tagit sig förbi det första hindret för en rättsprocess, men staten kan överklaga beslutet.

Därefter är det fortfarande en lång väg att vandra - liknande mål om samiska rättigheter såsom Skattefjällsmålet och Härjedalsmålet har tagit omkring 15 år innan slutliga domar.

Process om fjälljakten allt närmare

Per-Erik Marsja, Girjas sameby (t.v) och SSRs dåvarande ordförande Per-Gustav Idivuoma lämnar in stämningsansökan vid Gällivare tingsrätt 2009. Foto: Carl-Johan Utsi.

Den rättslig process om rätten till jakt i den svenska fjällvärlden rycker allt närmare. Gällivare tingsrätt beslutade på torsdagen att det inte finns några formella hinder för att låta en process inledas mellan Girjas sameby i Gällivare kommun och staten om jakt- och fiskerätten.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista