Stockholm

Birger prisades på konstgala

Konstsamlaren Birger Nordin prisades i konst- och antikvärldens egna Oscarsgala i Stockholm på fredagen. Han ser ett stort värde i att samisk slöjd uppmärksammas.

Birger Nordin, som är känd för sin unika samling av samisk slöjd, böcker och tavlor, fick ta emot priset som Årets samlare vid The Collector's Awards 2011 i Stockholm.

– Det är klart, jag blev ju glad. Jag kanske sträckte upp armarna i luften. Jag tror det, jag är inte säker, säger han och skrattar.

Så här löd motiveringen: Har byggt upp en bred samling av samiska föremål som numera visas för allmänheten. En seriös och entusiastisk samlare som alltid delat med sig generöst av sina kunskaper.

Vad betyder det här för dig?

– Jag vet inte om det betyder så mycket för mig. Jag har ju slutat samla. Men för sameslöjden betyder det mer. Det är viktigare.

På vilket sätt?

– Det når nya kretsar. Vi som håller på med sameslöjd är en skara som har haft sin plats. Det här gör att det breddas och uppmärksammas av nya kretsar. Det är, tycker jag, det största värdet.

Birger Nordin, som bor i Sundsvall, tycker att samerna är världsmästare på att tillverka föremål som är både är funktionella och vackra.

– Det är inte så lätt att gå förbi sameslöjden utan att uppmärksamma den. Gå bara några år tillbaka i tiden, inte kunde de tänka sig att ta in samiska föremål på kvalitetsauktionerna. Men nu är de jätteglada när de får tag på något sådant, säger han.

För några år sedan sålde Birger Nordin konstsamlingen, bestående av flera tusen föremål, till Sparbanksstiftelsen som placerade den på Skogsmuseet i Lycksele.

Fotnot: Det är hotellkoncernen The Collector’s Hotels och tidningen Antikvärlden som tillsammans med Stockholmsmässan instiftat The Collector’s Awards, konst- och antikvärldens egna Oscarsgala.

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: