Håkan Jonsson Foto: Tora Lindberg.
PLENUM I SUNDSVALL

Räknar med tuff debatt

"Det råder stor oenighet i styrelsen"
2:05 min

Budgeten och inrättandet av nämnder blir två av de viktigaste frågorna på Sametingets plenum som börjar i Sundsvall på tisdag. Sametingets styrelseordförande Ingrid Inga räknar med hård debatt.

Ingrid Inga bekräftar att frågorna om Sametingets budget och tillsättandet av politiska nämnder är viktiga ärenden på årets första plenum.

Inga menar att nämnderna är viktiga eftersom Sametingets folkvalda ska få kännedom om fler politiska frågor och vara drivande i politiska frågorna.

Sametingets styrelse är oenig i frågorna om nämnder och budget och Ingrid Inga räknar med en tuff debatt.

 – Jo, jag tror att det kommer att vara det, vi ska ta den men vi ska ta den på ett bra sätt, säger Inga som hoppas plenum tar ett beslut att inrätta nämnderna.

Jakt- och fiskesamernas ordförande Håkan Jonsson lyfter även fram nämnderna och budgeten.

 -- Det har florerat i massmedia att det råder stor oenighet i styrelsen och den oenigheten kommer att avspegla sig på plenum, säger Håkan Jonsson som hoppas att debatterna blir sakliga

– De här frågorna har ju den naturen om hur Sametinget ska jobba i framtiden, om vi ska ha ett arbetssätt som inte följer några regler eller riktlinjer eller om vi ska jobba systematiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".