Plenum i Sundsvall

Tingets självbestämmande måste stärkas

1:23 min

I dag besökte Vänsterpartiets ordförande Lars Ohly sametingets plenum i Sundsvall. Ohlys budskap är att det nu är dags för Sverige att ratificera ILO-konventionen 169 - det skulle stärka sametingets politiska arbete menar Ohly.

– Det finns en sammanblandning mellan de två olika rollerna, myndighetsrollen och rollen som folkvalt parlament. Det där tror jag att vi måste fundera över och utreda mer. Jag tror inte att myndighetsrollen ska få ta över, utan jag tror att det är viktigt att man diskuterar det självbestämmande som en ursprungsbefolkningen ska ha, säger Lars Ohly och fortsätter:

– Jag tror också att det är viktigt att vi från staten och majoritetsbefolkningns sida erkänner de konventioner som vi har förhandlat fram, men som vi ännu inte har ratificerat till exempel ILO konventionen 169. Det har vi i vänsterpartiet föreslagit vid ett flertal tillfällen. Jag tycker egentligen att det är märkligt att vi trots utredningar inte har kommit längre. Den borde redan ha varit på plats.

Lars Ohly sätter fingret på en av de hetaste frågorna på det här sametingsmötet, nämligen förhållandet mellan myndigheten och de folkvalda.

Sametingets styrelse vill stärka den folkvalda delen bland annat genom att inrätta politiska nämnder undanställda plenum. För att finansiera det här förslår styrelsen att pengar tas från myndighetsdelen.

Kan sametingets självbestämmande stärkas utan att Sverige ratificerar ILO konventionen?

– Ja det tror jag, men jag tror ändå att det hänger ihop, de två frågorna och jag tror att man ska arbeta med bägge. Och jag vill gärna utreda hur Sametingets verksamhet ska kunna renodlas mer när det gäller myndighetsfrågorna och parlamentsrollen, säger Lars Ohly:

– Jag har förstått att det finns ett problem med att vara ett folkvalt parlament som också är en myndighet som är direkt underställd regeringen.

Ohly kräver stärkare ställning för samerna

Nu är det hög tid att Sverige ratificerar ILO-169, säger Lars Ohly (V) från talarstolen. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.

Som en av de första partiledarna talade Vänsterns Lars Ohly till Sametingets plenum. Han var tydlig med att Sverige nu måste stärka samernas och sametingets ställning, bland annat genom att ratificera ILO-169.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista