Högsta domstolen. Foto: Henrik Montgomer/Scanpix.
NORDMALINGSMÅLET I HD

Samebyarna: Renbetet ingen belastning

"Vi kan ju inte förbruka det vi lever på"
2:29 min

Renskötselns belastningen på marken är försumbar om man jämför med andra inskränkningar som kan påverka markägare. Det hävdar samebyarna som på tisdag slutgiltigt försvarade sin rätt till renbete i Nordmalingsområdet.

Längst fram i rättsalen sitter de sex justitieråden i röda stolar med höga ryggar. Markägare och samebymedlemmar fyller åskådarplatserna i den gamla kvadratiska rättsalen. Det är varmt, till synes saknas ventilation och den täta luften för tankarna till ett gammalt biblioteksmagasin.

När rättegången i Högsta domstolen nu snart är över har Oleg Omma i Ubmeje tjeälddie svårt att förstå markägarnas argument till att samebyarna inte ska ha renskötselrätt.

 – Vi har renskötselrätt och vi har inte förverkat den heller utan den finns där.

Omma säger att samebyarnas viktigaste poänger i den här rättegången är att förklara för justitieråden naturen av renskötseln, till exempel hur ringa belastning det är på marken.

 – Vi kan ju inte förbruka det vi lever på, så det är att försöka få högsta domstolen att förstå det komplexa i renskötseln, säger Oleg Omma

Även om de skador på markerna, som markägarna hävdar, inte är föremål för prövning så är det ändå något som kommit fram under rättegången.

Men samebyarna menar att belastningen på marken är försumbar om man jämför med andra inskränkningar som kan påverka markägare.

 – Om de nu hade lidit skada varför gjorde de inte en anmälan om skada istället? Om det nu var det som var grundskälet, det hade varit betydligt lättare att kunna avgöra, säger Omma och menar att man inte hade behövt gå till domstol då.

 -- Man kan ju fundera om det var det verkliga skälet eller om det var tidens tand att man provade även att ifrågasätta renskötselrätten, säger Oleg Omma.

Samebyarna menar i sitt slutanförande att samernas levnads- och näringsföhållanden ska beaktas och att domstolen ska ta hänsyn till renskötselns praktiska behov. Oleg Omma är hoppfull, även om tanken har slagit honom att samebyarna kan förlora.

 – Om vi nu skulle förlora här kommer fler stämningar att ligga i tiden, på fler ställen, så att då startar man en lavin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".