Talar för språket

I Ubmejen Tjeälddie i Västerbotten är man nu i full gång med att återuppväcka sitt modersmål. ”Det är egentligen skamligt att det ska krävas ett projekt för att ta tillvara på sitt eget språk” säger Birgitta Andersson som just nu åker runt och pratar med äldre samer för att samla in ord och uttryck på samiska.

Birgitta Andersson befinner sig just nu i Ammarnäs där hon tillbringat två dagar med sin 87-åriga faster Anna Andersson.

 – Det är så roligt att få umgås med faster så här, hon är så pigg, säger Birgitta. 

Birgitta Andersson från Björkbacken, Tärnaby arbetar med rädda det samiska språket i Ubmejen Tjeälddie. En del i projektet är att intervjua de äldre i området.

I höstas fick samebyn 325.000 kronor av Storumans kommun för att dokumentera samiska uttryck inom renskötseln som fallit bort. Tanken är sedan att fortsätta intervjua den äldre generationen samer som fortfarande bär på viktiga uttryck. 

För att kunna strama åt intervjuerna har Birgitta inriktat sig på att få fram ord som har stark anknytning till renskötseln såsom renens färger, renmärken och namn på platser. För att hjälpa de äldre att minnas kommer hon senare att försöka sammanföra dem. Men svårigheterna består ändå. 

 – Det har gått en generation för mycket, säger Birgitta. 

Just därför kommer Birgitta även i mån av tid och pengar utforska andra källor. Hon vet med säkerhet att hennes Akka (farmor) blivit intervjuad av ett studieförbund och att Ájtte fjäll- och samemuseum besitter värdefull information. 

Det material som samlats in kommer sedan att sammanställas och förankras i samebyn. Birgitta ser gärna att fler följer i Upmejen Tjeälddies fotspår. 

 --Jag hoppas att projektet sprids så att alla tar vara på sin historia, det är jätteviktigt för våra kommande generationer, säger Birgitta Andersson.

Sophia Rehnfjell

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista