Vallan går som smör i solsken

1:40 min

En koll bland de ledande vallatillverkarna i Finland, Norge och Sverige visar att försäljningen ökat kraftigt den här säsongen.

– Vi fyller en lastbil om dagen, säger Mathias Hugo på fabriken i Kiruna.

Enligt de preliminära prognoserna för den här säsongen ökar norska Swix sin omsättning med cirka 20 procent, från 215 till 260 miljoner kronor. Finska Start ökar med 30 procent från 18 till 24 miljoner. Det största lyftet gör dock svenska Skigo med en ökning på 80 procent från 15 till 27 miljoner.

Orsaken till uppgången är enligt tillverkarna den snörika vintern och en ökad massmedial satsning på skidsport vilket ökat intresset hos allmänheten. I Kirunafabriken som drivs av den före detta skidstjärnan Christer Majbäck har man tagit in extrapersonal för att möta den växande efterfrågan. En som arbetar hårt på lagret är Christers 82-åriga mamma Majbritt Majbäck.

- Det är roligt att hjälpa till så länge man kan, säger hon.

Bra glid med renfett

Per-Nils Idivuoma berättar om skidvallor från förr, i form av renfett. Biskás som användes vid klabbföre och ertetbuoidi som användes vid isbildning.

Emil Östlund

Reporter, Sameradion
0980-75027

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista