Utvecklingsledare minoritetspolitiska uppdraget Aina Negga, integrationsminister Erik Ullenhag och styrelseordförande Ingrid Inga. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
PLENUM I SUNDSVALL

Brister i kommunernas språkansvar

Endast en tredjedel av statens anslag för minoritetsspråken användes 2010. Det konstateras i en rapport till integrationsminister Erik Ullenhag. Rapporten överlämndes vid sametingets plenum i Sundsvall i dag.

För första gången besökte i dag Erik Ullenhag sametingets politiker vid plenum i Sundsvall. Han åt lunch med sametinget, höll ett kort anförande om regeringens minoritetspolitik och tog emot rapporten.

Där slås bland annat fast att det råder en stor brist på samisktalande personal i kommuner och landsting och att endast en tredjedel av de tilldelade anslagen använts.

- Det är uppenbart att det krävs mer arbete för att reformen ska få fullt genomslag. En del av de pengar, som staten satsar, har inte kommit till användning än. Det är förståeligt eftersom lagen är ny, men nu är det viktigt att pengarna används under 2011, säger Erik Ullenhag, som också lovade att inga kommuner behöver skicka tillbaka sina pengar till regeringen.

För drygt ett år sedan började den nya minoritetsspråklagen att gälla för samiska, finska och meänkieli i 42 kommuner och nio landsting.

Sametinget och länsstyrelsen i Stockholm har i uppdrag att följa upp lagen och det är dessa myndigheter som sammanställt rapporten.

Myndigheterna bedömer att kommuner och landsting under 2011 bör komma igång med samråd med minoriteterna, att myndigheterna utser ansvariga för minoritetspolitiken och att de sprider kunskap om lagen.

- Det är viktigt att minoriteterna engagerar sig lokalt och gör sina röster hörda. Fungerande samråd är en nyckel till framgång. Samråd behövs också för att kunna göra rätt prioriteringar lokalt, avslutar Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".