Stockholm

Samisk lärarbrist utreds

2:14 min

Europarådet har kritiserat Sverige för att de inte tar hand om sina minoriteter. Bland annat så efterlyser man fler lärare som kan undervisa i modersmål. Därför har Högskoleverket fått uppdrag av regeringen att utvärdera hur Sverige kan få flera minoritetsspråkslärare.

I uppdraget från regeringen ingår det att se över hur det ser ut för de utbildningar som finns idag på universitet och högskolor inom de nationella minoritetsspråken.

Mattias Harr i Sáminourra tycker att uppdraget som Högskoleverket fått från regeringen är viktigt.

–Vi måste försöka få högskoleverket att verkligen i sin rapport trycka på hur språksituationen ser ut idag. Hur omöjligt det kan vara för till exempel utbilda oss till lärare i samiska eller överhuvudtaget läsa samiska, säger Mattias Harr

Han har höga förhoppningar på rapporten som Högskoleverket under våren kommer att lämna till utbildningsdepartementet.

–Däremot så har jag ingen som helst aning om hur det kommer att mottas på departementet. Man kan ju bara hoppas. Det finns ingens samisk lärarutbildning, så är det. Alltså hur ska jag undervisa på samiska. Det existerar inte och det måste till, säger Mattias Harr

Sverige har ratificierat Europarådets ramkonvention om skydd för nationella minoriteter, år 2000. Enligt avtalet ska det inte bedrivas assimileringspolitik mot minoriteter. Minoriteter ska inte bara existera, utan även få utvecklas.

Irene Häggström är projektledare på Högskoleverket. Hon ser det som ett väldigt viktigt uppdrag.

–Vi har skrivit på en Europakonvention om nationella minoriteter och i det ingår också att vi ska kunna ge utbildning i de nationella minoritetsspråken, till en nivå som vi inte idag uppfyller. Därför är det här ett väldigt viktigt uppdrag. Det råder stor brist på samisklärare och det är väldigt svår att utbilda sig till samisklärare, säger Irene Häggström.

David Rydenfalk

Reporter 
070-180 50 28

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista