PLENUM I SUNDSVALL

Samebyn ska öppnas

Samebyarna ska öppnas för alla samer och dess inflytande över markerna ska stärkas.
Det är två av huvuddragen i sametingets förslag om den nya samebyn, som i dag tas upp vid plenum i Sundsvall.

Enligt lagen hör renskötselrätten, där rennäring, jakt och fiske ingår, till det samiska folket enligt urminnes hävd. Men för att nyttja denna rättighet måste du vara medlem i en sameby.

En realitet som går som en djup ravin genom det samiska folket eftersom en majoritet av det samiska folket står utanför samebyarna.

Många upplever detta som en djup kränkning, speciellt när det gäller möjligheterna till jakt och fiske.

För några år sedan ville regeringen lösa frågan genom en så kallad departementsskrivelse utarbetat av en särskild arbetsgrupp inom regeringskansliet.

Arbetsgruppen föreslog att alla samer som kan härleda sitt urpsrung till en sameby också skulle kunna bli medlemmar - men de nya medlemmarna skulle inte ha några jakt- och rättigheter.

Motreaktionerna blev massiva från en mängd olika håll; sametinget, Samerådet och tunga juridiska experter sågade förslaget jäms med fotknölarna.

Regeringen tvingades ta tillbaka sitt förslag och sametinget tillsatte en egen arbetsgrupp - Siida-juogus med ledamöter från alla åtta sametingspartier.

Siidajuogus lämnade den 30 januari över ett enigt förslag till sametingets styrelse med följande grunddrag:

  • Den samiska rätten (tidigare renskötselrätten) tillkommer det samiska folket och grundas på urminens hävd,
  • same som utövar den samiska rätten ska vara medlem i en sameby,
  • samer som kan härleda sitt ursprung till en samebys geografiska område ska vara medlem,
  • i medlemskapet ingår bland annat rätt till renskötsel, jakt, fiske, ved och virke samt möjlighet att uppföra byggnad eller bostad.

Sametinget ska kunna överpröva samebyarnas beslut om medlemsskap.

När det gäller rösträtten i samebyn är utgångspunkten att varje medlem har en röst, men röstning efter renantal i frågor som direkt berör rennäringen eller användningen av byns renbetesområden ska ske om en medlem begär detta.

Siidajuogus föreslår också att samebyns inflytande ska stärkas genom att samebyn ska bestämma över hur samebyns naturresurser brukas, exempelvis renantal, jakt och fiske samt över bebyggelse och terrängkörning.

Siidajuogus föreslår att det är samebyn som ska förvalta jakten och fisket, dels för sitt eget behov men också genom att besluta om jakt och fiske för ortsbor.

Siidajuogus betonar dock att upplåtelserna inte får försämra förutsättningarna för markanvändning enligt den samiska rätten.

Jörgen Heikki

Jörgen Heikki Foto: Björn Dahlin

Sameradion, Stockholm
08-784 72 60

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista