Olof Palme håller tal på Sergels torg i Stockholm, oktober 1977. Foto: Scanpix.

Många minns mordet

25 år sen mordet på Palme
2:12 min

I dag är det exakt 25 år sedan mordet på Olof Palme och än i dag minns många hur dom fick beskedet att Olof Palme var död.

Georg Andersson, mångårig soicaldemokratisk riksdagsman och minister och senare landshövding i Västerbotten, var på resa i Östergötland och insjuknade i halsfluss och åkte hem till Lycksele där han väcktes av sin fru som berättade på morgonen.

- Tiden stannade på något sätt.

Inger Granberg i Umeå vaknade av att väckarklockan ringde.

- Så sa dom att Olof Palme var skjuten. Och då tänkte jag, vilket land befann han sig då i. Aldrig i Sverige kunde jag tänka och funderade om han var på något utrikesuppdrag.

21 minuter över elva på kvällen den 28 februari 1986 sköts Sveriges statsminister Olof Palme i ryggen av en okänd gärningsman. Skottet slet sönder viktiga organ i hans kropp och han dog omedelbart. Spaningarna efter att hitta mördaren inleddes omedelbart, men under det första året efter mordet föll den ena teorin efter den andra.

Anita Gradin, född och uppvuxen i Hörnefors, var invandrarminister i regeringen Palme och hon var inte imponerad av mördarjakten. Hon tyckte att polisen var tafatta.

- När det inte kom något sakligt, då tycker man att; vad fan håller dom på med?

Utredningen om mordet på Olof Palme är den mest omfångsrika i hela världen. En person har också dömts för mordet, alkoholisten och narkomanen Christer Pettersson dömdes i tingsrätten, men friades senare av hovrätten. Pettersson friades i november 1989 och sedan dess har mordutredningen fortsatt utan märkbara resultat.

I år skulle egentligen mordet Olof Palme ha preskriberats, men en lagändring har gett möjlighet till fortsatt utredning av mordet. Många anser dock i dag att mordgåtan är löst. Att det ändå var Christer Pettersson som sköt Olof Palme.

Men minst lika många är skeptiska och tror att mördaren aldrig kommer att åka fast. Jan-Olof Åström i Umeå är en av dessa och tror i så fall att det är frågan om slumpen.

- Det är klart, någon kan försäga sig så kommer det fram. Jag tror inte man får fast dom genom att jobba mer.

Reporter: Tommy Karlsson Ravström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".