Västerbotten

Döms betala en miljon till sameby

Gruvbolaget Blackstone Nickel AB i Västerbotten måste betala en miljon kronor till Grans sameby för skada och intrång till följd av undersökningsarbeten i Vindelfjällen. Det är första gången som Bergsstaten har prövat en tvist om ersättning till följd av undersökningsarbeten inom en sameby.

Grans sameby menar att man hade anpassat sig efter den information man fick från gruvbolaget. Därför begärde samebyn ersättning för extra foderkostnader, nedlagd arbetstid och transporter.

Gruvbolaget bestred dock alla krav. Man ansåg bland annat att samebyn vidtagit åtgärder som egentligen inte hade behövts. Dessutom utförde bolaget aldrig de borrningsarbeten i området som man angett.

– Bolaget har inte begått något formellt fel. Trots det har de orsakat samebyn kostnader som de ska stå för, säger juristen Lotta Lauritz i Bergsstaten till oddasat.se.

I den av Bergsstaten fastställda arbetsplanen inför de aktuella arbetena fanns alltså detta villkor inskrivet:

"Om samebyn med anledning av underrättelsen finner att åtgärder behöver vidtas för att undvika eller minska negativ inverkan på renskötseln, t.ex. genom att flytta renar eller hindra att de rör sig i viss riktning, ska Blackstone Nickel AB ersätta samebyn för kostnaderna för detta"

Svenska samernas riksförbund, SSR, tycker att Bergsstaten har tagit ett principiellt viktigt beslut i och med domen.

– Provborrningar och undersökningsarbeten inom renskötselområdet är idag vanligt förekommande. Att bergmästaren (Bergstatens chef, reds anm) nu tagit ett beslut som innebär att gruvbolaget åläggs att betala ersättning för skada och intrång är ett steg i rätt riktning, säger förbundsjurist Jenny Wik Karlsson i ett pressmeddelande.

Beslutet togs den 24 februari 2011. Lotta Lauritz menar att det inte var något enkelt beslut. Samebyn ville till exempel ha dubbelt så mycket i ersättning. Både bolaget och samebyn har möjlighet att överklaga.

– Jag skulle bli förvånad om det inte kommer en överklagan, säger Lotta Lauritz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".