Renbetesavtalet i Härjedalen ska granskas av berörda samebyar.
Härjedalen

Avtalsförslag under lupp

Samebyarna som berörs av renbetesavtalet i Härjedalen ska senast den 4 april i år ha tagit ställning till markägarnas åsikter.

– Innan dess kan jag säga varken bu eller bä, säger Richard Åström, ordförande i Handölsdalens sameby.

Majoriteten av markägarna, närmare 80 procent, har godkänt det avtalsförslag som bland annat innebär att renskötarna får arrendera marken för tre kronor per hektar och år för vinterbete. Grundavtalet, som har tagits fram av en förhandlingsgrupp, berör cirka 1.700 fastigheter.

Fortfarande har inte samebyarna (Handölsdalen, Mittådalen och Tåssåsen) skrivit under. Igår hölls ett möte där samebyarna, markägarna, länsstyrelsen, Jordbruksverket och Skogsstyrelsen fanns representerade.

– Det togs ingen ställning i går. Samebyarnas representanter tog hem materialet som sedan måste tas upp på deras byastämmor, säger Kristina Jonsson, rennäringschef på länsstyrelsen i Jämtlands län.

Senast den 4 april ska samebyarna ha tagit ställning. Vad som händer om samebyarna inte skriver under återstår att se.

– Vi har gjort vad vi kunnat för att hjälpa till att skapa förutsättningar för ett avtal. Längre än så här kommer vi inte, säger Kristina Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".