Tännäs

Renägare får böta miljonbelopp

"Det blir konkurs"
0:29 min

Sex renägare inom Ruhvten Sijte måste betala böter på totalt 1,5 miljoner kronor för att inte ha sålt eller slaktat sina renar. Det har förvaltningsrätten i Härnösand beslutat.

Länsstyrelsen i Jämtlands län ansökte i november 2010 hos förvaltningsrätten i Härnösand om utdömande av böter. Den 25 februari 2011 kom domen.

De sex renägarna ska betala mellan 13 420 och 607 560 kronor vardera, totalt cirka 1,5 miljoner kronor. Summan bygger på att renägarna äger drygt 1 200 renar för mycket, enligt samebyns fastställda renantal som årsstämman beslutat.

Mattias Kant är en av renägarna som berörs av domen.

– Det är omöjligt att fortsätta med renskötseln om jag måste slakta ner, säger han till SVT Oddasat.

Därför tänker han överklaga.

– Jag tänker gå vidare till kammarrätten och om det behövs ända till Europadomstolen.

Ärendet har tidigare vunnit laga kraft efter prövning i Regeringsrätten och mot denna bakgrund ansökte länsstyrelsen om utdömande av vite.

En annan av dem som döms till böter är Marcus Haanes Rensberg.

 – 253.760 kronor ska jag betala och det är pengar som inte finns, blir jag tvungen att betala så är det konkurs som gäller, säger Rensberg men tillägger att han tänker gå till civil domstol den dagen kronofogden kommer och begär pengar.

Bakgrunden till den här domen är en långvarig intern konflikt som delar Ruvhten Siijte i två läger. Samebyns röstmajoritet har genom beslut på byastämman bestämt att renägare på minoritetssidan ska minska sina renantal. Mer om konflikten i Ruvhten Siijte finns att läsa via länken till artikeln här nedan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".