Trafikdödade renar får inte ges till fjällrävar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Jämtland

Fjällrävar får inte matas med trafikdödade renar

Länsstyrelsen i Jämtlands län får inte gehör för sin önskan att mata fjällrävar med trafikdödade renar. Högsta förvaltningsdomstolen ger inte prövningstillstånd.

Därmed står kammarrättens dom från den 18 februari 2010 fast.

Länsstyrelsen vill utforda fjällrävarna med trafikdödade renar. Man har framhållit att utfodringen syftar till att rädda den utrotningshotade fjällräven. Dessutom är de döda renarna lättillgängliga i de avlägsna områden där utfodringen sker. Länsstyrelsen anser också att det kan vara kostnadsbesparande för renägarna som slipper samla in och gräva ner dessa döda renar.

Men gällande lagstiftning sätter stopp, anser både kammarrätten och Jordbruksverket. "Animaliska biprodukter" måste komma från av Jordbruksverket godkända anläggningar för foderslakt.

Annorlunda hade det varit om det handlat om älg. Då hade den i dött skick kunnat ges till rävarna. Men renen är inte ett vilt djur utan ska jämställas med andra produktionsdjur som exempelvis en gris, tycker Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".