Lars Jonas Johansson. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
sápmi

Tvångsslakt fortsätter uppröra

Ruvhten dom
1:49 min

Lars Jonas Johansson är kritisk till att sametinget inte gör något åt tvångsslakten i Ruvhten Sijte. Sametingspolitikern kräver att sametinget följer upp plenumsbeslutet om att renägare ska slakta procentuellt om det blir tal om att minska renantalet.

Under lång tid har det varit konflikter i Ruvhten sijte. Något som delat byn i två läger. Och när samebyn 2005 blev ålagd av länsstyrelsen i Jämtland att minska på antalet renar, bestämde byns majoritet att bara minoriteten i samebyn skulle minska på renantalet.

Men de sex renägarna har vägrat slakta sina renar och efter en ny dom i förvaltningsrätten måste de betala 1200 kronor i böter per ren.

Sametingets plenum tog 2009 ett beslut om att alla renägare i byn bör slakta procentuellt och sametingspolitikern Lars Jonas Johansson är besviken då sametinget inte har följt upp plenums beslut såsom han har krävt i ett brev.

- Sametinget har faktiskt underlåtit att agera fastän jag krävt i en skrivelse att man bör agera och följa de plenumsbeslut som man har tagit. Och påtala sametingets mening som det samiska folkets högsta uttalade vilja.

Lars Jonas Johansson är kritisk till att sametinget inte försökt påverka händelserna.

- Också är det inte konstigt heller att inte domstolar tycker att det är helt okej att döma efter tidigare domar som varit och efter vad länsstyrelsen anser och tycker och efter vad samebyn tycker är rätt.

Men sametingets styrelseordförande Ingrid Inga menar att förvaltningsrättens dom ska följas. Även om hon inte tycker att det är bra.

- Den följer i alla fall den lagstiftning som talar om att det här är fullt möjligt för en sameby att ta beslut om.

Om de sex renskötarna, som nu tvingas böta eftersom de inte slaktat sina renar, vill ha sametingets hjälp menar Ingrid Inga att de måste vända sig till sametinget och begära någon form av hjälp.

- Vad det innebär det vet inte jag. Då får vi pröva det vid särskilt fall om man framför såna önskemål till sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".