Agnes Sehlstedt. Foto: Privat.

Länkar till samiska band

Agnes Selstedt är en ung tjej som bloggat sedan några år tillbaka. Hennes blogg handlar om att leva med fötterna i två världar och spegla vad hon känner och tänker som same i storstan.

När Agnes mormor dog 2002 förlorade hon sin nyckel till den samiska världen. Hennes släkt härstammar från Arjeplog och var fiskarsamer. Agnes själv är född i Umeå och bor nu i Skellefteå, där hon läser estetisk bild på Anderstorp gymnasium.

2008 var det dags för Agnes att konfirmera sig och det var då hon klargjorde för sina föräldrar att hon ville åka på ett samiskt konfirmationsläger, annars kunde det lika gärna få vara.

Agnes beskriver sig själv som en mycket bestämd tjej, så på sommaren bar det av till Jäggeluokta på konfirmationsläger. Där skapade hon band för livet och genom bloggar håller hon kontakten med sina vänner och den samiska kulturen.

 – Jag brukar läsa andra samers bloggar, där hittar jag tips på hur jag ska sy, låttips och kan följa kompisar som håller på med renar. Jag har alltid tyckt det varit så spännande med renskötsel, säger Agnes.

När Agnes i höstas fick syn på det samiska mentorprogrammet Chicks in Sámpi blev hon genast nyfiken. Till en början var hon lite tveksam till att lämna in en ansökan.

 – Vad ska de tycka om mig, är jag ”nog” samisk?

När hon väl bestämt sig för att våga ansöka till mentorprogrammet och kom med fick Agnes en länk till sin samiska identitet. Framtiden är självklar för Agnes.

 – När jag har gått ut tredje året på gymnasiet ska jag gå duodjilinjen på Samernas Utbildningscentrum, säger Agnes.

Sophia Rehnfjell
Sveriges Radio Sámi Radio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".