Gunvor Guttorm invigde sameveckan i Umeå. Foto David Rydenfalk/Sameradion

Startskottet har gått för Ubmejen Biejvieh

"Då förklarar jag 2011 års Ubmejen Biejvieh invigd"
1:38 min

Igår drog den 12 upplagan av sameveckan i Umeå igång. Invigningen hölls på Västerbottens museum och invigningstalare var världens första proffessor i sameslöjd, Gunvor Guttorm

Britt- Marie Barruk i Umeå sameförenings styrelse får frågan om hur de känns nu när sameveckan är på gång?

- Ja, det här känns jättespännande, för det finns så mycket roligt och intressant under veckan.

Vad är det mest intressanta?

 -ja, det finns ju flera utställningar. Men sen finns det också flera konserter och teatrar och vi får ju se What´s up Sápmi, samiska teaterns föreställning. Också sen kommer Beaivvás med sin 30-års jubileumsföreställning. Det tycker jag också ska bli jättespännande, säger Britt-Marie Barruk.

Hur viktigt är det med en sån här samevecka?

 -Det är viktigt för att synliggöra det samiska och för att folk ska får lära sig och att samer ska få träffas och ha roligt. Man lever ju med det här. Det här är ju något som vi lever med hela året, alltså den samiska veckan. Vi börjar ju direkt efter det här så börjar vi med nästa vecka, planera för den, vilka frågor vi vill ha med och vilka aktiviteter som ska vara och så, säger Britt Marie Barruk och fortsätter.

  -Vi hoppas att folk ska kunna se det samiska som finns i Umeå. Att dom ska få lära sig. Det är många föreläsningar och såna saker som kan göra att folk kan lära sig mer om det också sen, ja att man ska få träffas och att man ska må bra, säger Britt Mare Barruk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".