Sametingets kanslichef Patrik Kansa. Foto: A-M Ahlén.
Kiruna

Företagsstöd fortfarande spärrade

Representanter för Jordbruksverket har besökt Sametinget i Kiruna för att se över rutinerna när det gäller handläggandet av olika stöd. Men ännu har det inte tagits beslut om att börja betala ut företagsstöden.

Fem personer från Jordbruksverket, bland annat från dess utbetalningsenhet, besökte Sametinget i slutet av förra veckan för att se över hur stöd inom landsbygdsprogrammet handläggs.

– Vi ska samla ihop våra intryck från besöket och sedan skriva en rapport. Vi vill ha rapporten, i alla fall vårt utkast till den, klar innan vi tar något beslut om utbetalning. Det kan dröja en-två veckor, säger Gunilla Paulsson-Lindberg, chef för utbetalningsenheten.

Företagsstöden har alltså varit spärrade allt sedan det framkom att Ekonomistyrningsverket, ESV, funnit brister inom administrationen av stöden. Senare visade det sig att både Sametinget och Jordbruksverket hade en del saker att förbättra.

Samtliga stöd från Jordbruksverket spärrades tidigare i vintras och Sametinget har nu fått en förklaring till den drastiska åtgärden.

– Bakgrunden är att EU-reglerna har blivit hårdare när det gäller kontrollerna. Det är därför Jordbruksverket direkt spärrar stöden när det är anmärkningar på något, säger Patrik Kansa, kanslichef i Sametinget.

Kultur- och miljöstödet har i alla fall betalats ut tidigare i vintras.

Både Sametinget och Jordbruksverket beskriver mötet i Kiruna som mycket bra. Man kom överens om flera åtgärder för att förbättra arbetet.

– Vi måste bli tydligare mot våra brukare om vilka kriterier som gäller. Det får inte finnas oklarheter, säger Patrik Kansa och fortsätter:

– Det måste också bli mer direktkontakt mellan myndigheterna. Vid ofullständiga uppgifter ska de kontakta oss direkt, det har fallerat tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".