Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Anders Kråik och Lars-Jonas Johansson

Partiet Samerna delat i två läger

Inre stridigheter i partiet Samerna
1:21 min

Partiet Samerna i Sametinget är splittrat på grund av partiets inre stridigheter. På ena sidan står Anders Kråik, partiets ordförande och hans sympatisörer och på andra sidan står Lars-Jonas Johansson med stöd av Alice Nilsson.

Svågrarna Anders Kråik och Lars Jonas Johansson som tillsammans sitter i sametinget för partiet samerna har hamnat i konflikt med varandra och detta har lett till delade meningar och att partiets sametingsgrupp är splittrad.

På Sameradions hemsida framkommer det att även Alice Nilsson kritiserar partiordförande Kråik och Lars Wilhelm Svonnis arbetsätt under det gångna plenumet. Alice Nilsson skriver följande "Lars Wilhelm började med att kanske partiet skall delas, eller att de skulle bli politiska vildar. Arbetar man på detta sätt är det bäddat för konflikter. Man måste få ha olika meningar och kunna kompromissa och komma fram till en vettig lösning, alla måste ge"

Anders Kråik vill inte kommentera partiets inre stridigheter i media men man kan läsa hans kommentarer i ärendet på Sameradions hemsida där skriver han bland annat, " I min position som normgivare vill jag därför inte bli fälld av kongressen för stadgebrott eller inte fullgjort mina förpliktelser utifrån demokratiskt tagna kongressbeslut . Det innebär att man ibland måste tala om vad som är rätt eller fel även om det många gånger kan vara obekvämt"

Sameradion har försökt att nå Alice Nilsson under gårdagen men utan resultat.

Kråik går hårt åt partikollega

Lars Jonas Johansson. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.

En konflikt har blossat upp mellan partiet Samernas ledande politiker. Det framkommer i ett brev från partiordförande Anders Kråik till medlemmarna och förtroendevalda

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".