Svappavaara

Gruva måste stoppas

Gruvbrytningen i Svappavaara får inte fortsätta. Det står klart efter att Miljööverdomstolen meddelat att gruvbolaget måste göra om sin miljöprövning. Ett överraskande besked, tycker bland andra traktorföraren Per-Henrik Blind.

Bakgrunden är att Naturvårdsverket tidigare har överklagat miljödomstolens dom som ger LKAB tillstånd att bryta malm i Gruvberget. Naturvårdsverket vill att den miljöprövningsprocess som gjorts ska omfatta all gruvverksamhet i samhället, inte bara den nya gruvan. 

Och idag kom Miljööverdomstolens dom, som ger Naturvårdsverket rätt, och som säger att LKAB:s miljöprövning har varit alltför begränsad.

Per-Henrik Blind, som arbetar för entreprenören Cliffton och lastar malm med traktor i Svappavaara, fick höra om domen idag.

– Det är synd, många blir ju arbetslösa. Vi har haft hur mycket jobb som helst i Gruvberget, säger han.

Var det ett överraskande besked?

– Det var överraskande. Snacket som gått är ju att man inte trott att gruvan ska stängas, säger Per-Henrik Blind som ännu inte vet om han får behålla jobbet eller inte.

LKAB kommenterar domen på sin hemsida:

– Konsekvenserna av domen är omfattande. Vi tvingas nu efter en prövning på över två år upphöra med brytningen i Gruvberget. Cirka 100 personers sysselsättning riskeras på kort sikt och framtiden för Svappavaara som gruvort är oviss. Stoppet innebär dessutom ett vinstbortfall på en halv miljard kronor per år, säger Per-Erik Lindvall, ansvarig för teknik- och affärsutveckling på LKAB.

Gruvbrytningen har pågått sedan maj 2010, strax efter miljöldomstolens klartecken.

LKAB planerar att överklaga beslutet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".