DEN STORA FLYTTEN

Färden västerut har startat

4:04 min

Den långa vintern närmar sig sitt definitiva slut och våren är i antågande. För samebyarna betyder det att vända blicken västerut mot ljusare tider i fjällen. Oddasat.se var med när en vintergrupp från Rans sameby påbörjade sin flytt längs Vindelälven.

Långt borta syns en stor, mörk massa komma som svävandes över Vindelälvens is. Det går långsamt trots de tre skotrarna och hunden som ivrigt skäller bakom renhjorden.

 – Det är synd att det var ostlig vind, de vill inte västeröver idag, säger Tomas Rehnfjell, en av renägarna som driver på renarna med skotern.

Jag har parkerat bilen längs väg 363 som går intill älven en mil norr om Vindeln. Johan Rehnfjell har lovat att hämta mig med skotern. Renhjorden stannar upp när han bryter sig ur leden och kör mot älvkanten där jag står i djupsnön.

Det tar bara några minuter så lägger sig renarna på isen.

 – De brukar vilja lägga sig så här mitt på dagen, säger Lars-Johan Andersson när jag kommer fram till dem.

Vi står i solskenet ungefär hundra meter bakom renhjorden. Renarna bryr sig inte om en förbipasserande skoter på väg uppåt längs älven.

- Nu känns det bra, vi är ju på väg mot rätt håll, säger Lars-Johan.

Det har överlag varit en bra vinter för renarna i år i Västerbotten. Inte för mycket snö och inte för kraftiga väderomslag mellan blida och kyla, vilket tidigare år gjort att betet blivit låst under en isskorpa.

De goda förhållandena gör också att den här vintergruppen inom Ran väljer att flytta längs marken västerut istället för att transportera renarna med lastbil.

 – Det beror på vilken kondition renarna är i, är det dåligt bete så kanske man måste skjutsa upp dem men i vinter har det varit bra bete så vi tror på att flytta dem efter marken, säger Tomas Rehnfjell.

Renägarna berättar att den största fördelen med att flytta längs marken istället för att köra med lastbil är att renarna lär sig sina vandringsleder.

 – Kör man dem med lastbil i tio år så hittar de väl inte ner själva till vinterlandet till slut, säger Tomas Rehnfjell.

Jag förflyttar mig närmare renhjorden på den upptrampade isen för att kunna ta några bilder. Tiotalet av de närmaste renarna i utkanten av hjorden reser sig och börjar trampa lite oroligt, men de förblir stående på sin plats då de märker att jag inte bär på några onda avsikter.

Efter en stunds konverserande på isen i den skarpa vårsolen börjar det bli dags för renägarna att dra vidare mot fjällen och ljusare tider.

 – Det känns bra när man äntligen får börja fara lite högre upp, till slut är vi på fjället, där är det bättre att vara, med lite utsikt och vidder, säger Johan Rehnfjell och jag anar ett par leende ögon där bakom de mörka solglasögonen. 

Johan Rehnfjell skjutsar tillbaka mig till bilen och ansluter sig sedan igen till sina kamrater bakom renhjorden. Strax efteråt börjar den mörka massan så sakteliga röra sig över isen och försvinner snart bakom nästa älvkrök.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista