Härjedalen

Bakläxa för sametinget

Sametinget måste göra en ny prövning av ett ärende som rör Ruvhten Siijte. Kammarrätten anser att tre medlemmars överklaganden mot samebyns stämmobeslut inte har behandlats på ett korrekt sätt. 

Det handlar om en mångårig konflikt i samebyn, där tre medlemmar överklagat beslut som togs under samebyns stämma den 15 mars 2008.

Bland annat tyckte de överklagande personerna att rovdjursersättningarna inte fördelades på ett rätt sätt mellan medlemmarna. De ansåg också att möteskallelsen inte hade gjorts enligt stadgarna. Dessutom överklagades att samebyns styrelse inte ville godta en av dem som renskötande medlem.

Sametinget ansåg att samebyns beslut var lagenligt och inte kränkte någons enskilda rätt. Det samma tyckte förvaltningsrätten i Luleå som avslog överklagandena.

Men kammarrätten i Sundsvall tycker annorlunda, med hänvisning till att det gjordes en ändring av rennäringslagens 97 paragraf den i januari 2007. Kammarrätten anser att både sametinget och förvaltningsrätten har tillämpat paragrafen i dess lydelse före den 1 januari 2007.

Kammarrätten meddelar prövningstillstånd och upphäver både förvaltningsrättens dom och sametingets beslut. Sametinget får i uppdrag att pröva saken igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista