GÄLLIVARE

Marknad med samisk prägel

1:12 min

I år vill Ávki ge Gällivare marknad en samisk profil. Idag börjar Gällivare marknad och fortsätter till och med söndag. Ávki, centrum för samisk näringslivsutveckling, satsar på att lyfta fram samerna på årets Gällivare marknad.

Anki De Wall, näringslivsutvecklare på Ávki berättar att detta är något nytt.

- Det är ju nytt för i år. Tidigare år har det varit mer samisk prägel, men det har dött ut av någon anledning. Så nu är Ávkis projekt att öka den samiska närvaron i Gällivare kommun. Förhoppningsvis så kan vi utveckla det vi nu startar upp under de kommande åren, så vi kan få mer samiska företag som kommer till marknaden, säger Anki De Wall.

Även innan marknaden har startat, så har det samiska inslaget möts positivt.

- Ja vi har fått jättebra respons och alla tycker att det är jätteroligt att det händer mer på Gällivare marknad. Så det är roligt att jobba när man får positiv respons, säger Anki De Wall.

Årets marknad består av föreläsningar av Per Erik Kuoljok och Laila Spik, Filmvisning om Johan Turi, sång och musik av Katarina Ripmi och Mandy Senger. Under marknaden finns också samiska försäljare och utställare samlade i Almenhuset och i en stor kåta mitt i centrum.


 

Sara Björne

Sara Björne

Reporter, Sameradion
0980-750 20

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista