TOSSÅSEN

Vargen flyttades söderut

En varg som antas vara den som rivit renar i Jämtland infångades på måndagen.
Efter veterinärkontroll och märkning med sändare transporterades vargen med bil till Örebro län och släpptes i Kilsbergen.

Vargen, som var en tik på 41 kilo och som uppskattas vara 2-3 år gammal, lokaliserades nära Ytterhogdal och sövdes från helikopter. Infångandet skedde inom Tossåsens samebys renbetesmarker, säger Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

Tåssåsens sameby har tidigare ansökt om skyddsjakt på en varg som rivit renar. Och enligt Nyqvist tror man att man fångat rätt varg, helt säker kan man inte vara förrän DNA-analysen är klar.

Rysk eller norsk?
Han säger också att det mesta talar för att det är en varg som invandrat från Ryssland/Finland. Den skulle utgöra ett mycket värdefullt tillskott till den svårt inavlade svenska vargstammen.

Det finns också en möjlighet att den flyttade vargen kan vara en avkomma till en tidigare invandrad varg i det så kallade Kynnareviret i Norge.

På måndagskvällen släpptes vargen i Kilsbergen i Örebro län. Utplaceringen skedde öster om Loka vargrevir.

-Det är inte säkert att den här vargen kommer att stanna kvar i Örebro län. Men skulle den vilja stanna kvar så finns det en "vargledig" plats, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Örebro län.

Vargen morrade
Wilde säger att vargen var vaken under resan och fick lugnande medel.

-När vi öppnade luckan till buren så lommade den iväg med svansen mellan benen.

TT: Så den var inte folkilsken?
-Den morrade ju när vi bar ut buren, men det förstår man ju.

Det finns ingen fastboende befolkning i närheten av utsläppsplatsen och vargen släpptes på en nyplogad väg som ledde bort från bebyggelse.

Enligt Wilde har vargarnas naturliga parningsperiod redan passerat i år och därmed dröjer det troligen till nästa år innan den flyttade vargen får valpar och kan bidra till en genetisk förnyelse av vargstammen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista