Flytten av Jämtlands vargen

Illegal jakt kan öka i Örebro län efter Jämtlandsvargens ankomst

1:37 min

Bönderna i Örebro är kritiska till att deras län tar emot den varghonan som flyttats från Jämtland och befarar illegal jakt. Efter att vargen härjat bland renarna i Tossåsens sameby beslutade myndigheterna att den skulle flyttas.

Det har varit ett dramatiskt dygn för den tvååriga vargtiken som tidigare skapat stora problem i Tåssåsens sameby i Jämtland. Under den senaste tiden har hon rivit flera renar i området. Men istället för skyddsjakt snabbutredde myndigheterna möjligheten att flytta henne - och länsstyrelsen i Örebro sade ja. I går måndag sövdes hon ner och transporterades 60 mil söderut.

– Själva släppet gick odramatisk till. Hon sprang helt enkelt i väg med svansen mellan benen, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Mycket talar för att vargen som flyttades till Örebro är den varg med finsk-ryska rötter som vandrade in i Sverige i november förra året. I så fall skulle den här vargen vara ett värdefullt genetiskt tillskott till den inavlade svenska vargstammen, säger Naturvårdsverket.

Men flytten väcker också skarp kritik. Enligt lantbrukaren Håkan Rohdén har myndigheterna haft för bråttom. Håkan Rohdén menar också att beslutet att flytta vargen borde ha varit bättre förankrat hos dem som bor i området. Nu befarar han att den illegala jakten kan komma att öka.

– Det är klart att förtroende sjunker för myndighetsutövning, säger Håkan Rohdén, som företräder bönder i rovdjursfrågan i Örebro län.

Och risken för tjuvjakt ökar då?

– Ja, det kan bli en konsekvens, säger Håkan Rohdén till Ekot.

Vargen flyttades söderut

En varg som antas vara den som rivit renar i Jämtland infångades på måndagen. Efter veterinärkontroll och märkning med sändare transporterades vargen med bil till Örebro län och släpptes i Kilsbergen.

David Svanberg

Ekot i samarbete med P4 Blekinge och P4 Krisitanstad 

Alexandra Edman

P4 Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista