Sara Larsson och Håkan Jonsson Foto: Tora Lindberg.
Sametinget

Gammalt protokoll forfarande ojusterat

"Det fanns inte med på dagordningen"
2:01 min

Idag börjar sametingets styrelsemöte i Luleå. Men på grund av oenigheterna inom styrelsen så är protokollet från styrelsemötet den 21 mars fortfarande ojusterat.

I det protokollet ska styrelsen ha godkänt information som rör kanslichefens anställning enligt Ingrid Inga. Men Håkan Jonsson som var justerare på mötet har en annan uppfattning, och han vägrar godkänna protokollet.

- Det fanns inte med på dagordningen att diskutera just kanslichefen och dess anställning, och i och med så kan man inte heller ta upp det som beslutspunkt under ärendet, och såna beslut kan inte jag gå med på att godkänna att det med i ett protokoll, säger Håkan Jonsson

På ett styrelsemöte den 21 mars lämnade styrelseordförande Ingrid Inga information som rör kanlichefens anställning. Så långt är alla överens, men när det kommer till vad som står i protokollet från mötet så går åsikterna isär.

Enligt Håkan Jonsson och Sara Larsson så fanns inte punkten om kanslichefen med på dagordningen. Och Sara Larsson säger att de därför inte godkänt informationen, endast medgett att lägga informationen till handlingarna.

Men enligt Ingrid Inga så har styrelsen godkänt informationen och därmed också hennes agerande att anlita en jurist gällande kanslichefen Patrik Kansas tjänst.

Informationen gav Inga innan själva styrelsemötet började och sedan har hon efter mötet bett sekreteraren föra in det i protokollet som information under ett beslutsärende - nåt som justeraren Håkan Jonsson alltså vägrar att godkänna. Men Inga ser inget konstigt med hur protokollföringen har hanterats

 - Vi har haft ett styrelsemöte den 21:a mars och jag har redan den 7:e mars redovisat till styrelsen att jag kommer redovisa en personalfråga vid ordinarie styrelsemöte den 21:a mars och så har jag gjort under en och en halv timma. Och under den punkten så fanns ingen kanslipersonal med, utan det var enbart styrelsen. Och det innebar då att jag som styrelseordförande har ett ansvar att de till att den punkten också fanns med i protokollet, så att jag har skrivit på det protokoll som nu har skrivits ut och överlämnats till Håkan Jonsson för justering, säger Ingrid Inga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".