Stefan Mikaelsson, sametingets ordförande

"Styrelsen måste inse situationens allvar"

"Vi måste sätta press på styrelsen"
4:20 min

Sametingets presidium är oroade över att det inställda styrelsemötet ska leda till problem för nästa plenum.
– Vi är bekymrade över att styrelsemötet ställdes in. Situationen är allvarlig och det kan bli problem att arrangera ett bra plenum i Vålådalen, säger sametingets ordförande Stefan Mikaelsson.

Ärenden som inte bereds av styrelsen kommer inte att komma med i kallelsen till plenum i Vålådalen 24-26 maj, eftersom handlingarna inte är beredda av styrelsen. Det kan innebära att viktiga frågor inte kan behandlas. Men plenum blir inte utan ärenden, det finns ajurnerade ärenden från förra plenum, bland annat om Siidajugos.

– Är det inte med i kallelsen kan man ta upp det som extra ärende. Men det blir på sittande möte. Då får man inte handlingarna i förväg, utan delas då ut på mötet. Det är inte bra, säger Stefan Mikaelsson, som ändå hoppas att styrelsen ska kunna förbereda en del ärenden inför nästa plenum.  
– Nu är det ju inte försent för styrelsen att komma fram till beslut i några ärenden. De kan göra det fram till presidiets möte i början av maj. Vi kan hoppas att de kan rätta till det som är dåligt, men det ser inte bra ut.

Kan det komma upp valärende även om styrelsen inte föreslår det, för att få en fungerande styrelse?
– Har man en styrelse som inte fungerar är det ett bra skäl att hålla ett plenum. Vi behöver ha en styrelse som fungerar. Inte minst med tanke på att det är länge till hösten och nästa plenum. Det är nödvändigt att få en fungerande styrelse.

Hur kommer ni att ställa er till det i plenum om det inte kommer ett förslag från styrelsen?
– Ja vi ska diskutera det internt i presidiet och försöka få fram ett gemensamt ställningstagande om hur vi ska agera i den här saken. Det finns möjligheter för presidiet att agera. Det är ju några veckor kvar till början av maj då vi ska ha vårt presidiemöte.

Vad finns det för möjligheter?
– Vi måste sätta press på styrelsen. Om dom inte känner den pressen så måste presidiet se till att de blir informerade och inse situationens allvar. Det här är inte en fråga för bara styrelsen utan också för presidiet och plenum.

Kan den här konflikten göra att regeringen vill ändra på sametingets uppdrag?
– Inte omedelbart. Det är ju normalt att det kan vara oenighet som blockerar ett politiskt beslut. Det har ju även varit så i Sveriges Riksdag. Det är inte så många år sedan man hade den så kallade tombolariksdagen. Men visst kan regeringen framföra sina synpunkter på det sätt man finner lämpligt.

Har det kommit några sådana kommentarer ännu?
– Jag har inte fått några sådana kommentarer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".