1 av 4
Helena Partapuoli, Leavas Foto:Lisa Utsi
2 av 4
Renskötarna lever farligt. Arkivbild: SVT Sápmi.
3 av 4
Per-Anders Vannar, Sirgás Foto:Lisa Utsi
4 av 4
Helena Partapuoli, Leavas Foto:Lisa Utsi
Urfolkens hälsa

Renskötseln farligaste yrket visar ny forskning

"isarna tycker jag är det farligaste"
2:17 min

 Renskötsel är ett av de absolut farligaste yrkena i Sverige  De senaste 40 åren har 150 renskötare dött i arbetsrelaterade olyckor - det gör att renskötaren har dubbelt så farlig som skogsarbetaren och bonden.

Per-Anders Vannar, renskötare i Sirgás sameby, berättar om en olycka för några år sedan.

– Jag råkade köra över en stubbe och for själv in i tall och alla revben gick sönder, lungan pajade och axeln for och... Ja det var en del små skavanker, blev det.

Hur länge tog det innan du var återställd?
– Ja, det tog närmare tre år. Isarna tycker jag är det farligaste. Ja, jag är kanske det och plus att skoterkörningen, säger Per-Anders Vannar.

Per-Anders Vannar klarade sig bra från sin olycka - för andra har det gått sämre. De senaste 40 åren har alltså 150 renskötare dött på jobbet - vilket betyder ungefär tre dödsolyckor per år. De senaste åren har olyckorna ökat kraftigt. Vanligaste dödsorsakerna är skoterolyckor. Det är Södra Lapplands forskningsenhet i Vilhelmina som ligger bakom den här sammanställningen och forskningschefen Per Sjölander, säger så här om siffrorna.

– En komponent av stress och arbetsorganisation där man inte allt för sällan jobbar ensam på skoter och så. Stress som i sin tur har att göra med intrång från exploatörer från andra människor, rovdjur och ekonomisk bärkraft. Den stressiga situationen har säkert bidraget väldigt mycket, tror jag, till att dödsolyckorna är höga och har faktiskt ökat över de sista decenierna, säger Per Sjölander

 Helena Partapuoli är ung renskötare i Laevas sameby i Kiruna och hon tvekar inte om sitt yrkesval trots alla riskerna.

– Det är någon sorts kärlek eller vad man ska kalla det. Bara på sommaren när jag är bland renarna så är det den bästa tiden på året. Då är man jämt, man är och samlar, man är på rengärden hela tiden. Du är hela tiden på gång och i närheten av renarna hela tiden. Och den känslan är den bästa känslan som finns i världen. Det finns ingenting som slår det, Det jag tycker är tyngs är att köra skoter och fyrhjuling. Skoter är tung. Du måste lära dig hantera den och vet vart du ska köra. Det tycker jag är det tyngsta och farligaste, säger Helena Partapuoli.

Tänker du på det när du är ute?
– Nej, inte när man kör då tänker man ju inte på det. Det brukar jag inte göra. Då skulle du inte våga göra någonting, det går ju inte, säger Helena Partapuoli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".