Kanada

Unik konsensus modell för beslut i markfrågor

Haida folket ska tillsammans med ledningen för Brittiska Colombia i Kanada besluta om markfrågor för ön Haida Gwaii.

I går kom beslutet om att Haida nationen tillsammans med Brittiska Colombias ledning skapat the Haida Gwaii Managment Council en lednings styrelse för beslut om markanvändningen på ön Haida Gwaii (Queen Charlotte Islands), på Kanadas västkust.

– Vi har uppfunnit ett praktiskt sätt att arbeta tillsammans för att landet ska må väl, säger Guujaaw ledare för Haida nationen.

– Provinsregeringens deltagande i ledningen för Haida Gwaii är ett centralt och mycket konkret sätt att visa sitt engagemang för försoning med Haida folket, säger Mary Polak, Minister för urfolksrelationer och försoning i ett pressmeddelande.

The Haida Gwaii Managment Council har mandat att fatta strategiska beslut på hög nivå om resurs användningen på Haida Gwaii. Besluten kan handla om:

  • att tolka och genomföra den strategiska landöverenskommelsen för ön, 
  • besluta om skogsavverkning och skogsbruk,
  • bevarande av fornlämningar och kulturminnen
  • besluta om plantering av växter.

Styret består av fem personer:

  • två från Haida nationen
  • två från Brittiska Colomiba,
  • en neutral ordförande som båda parter kan enas om.

Läs mer:


Visa Haida Gwaii på en större karta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".