Kanske det är bättre att jaga lodjur på hösten. Foto: Jan Collsiöö/Scanpix
Jämtland

Vill ha höstjakt på lodjur

Länsstyrelsen i Jämtlands län kan tänka sig att göra en del ändringar av lodjursjakten.

– Med hänsyn till exempelvis rennäringens intressen vore det kanske bättre med en höstjakt på lodjur, säger rovdjursförvaltaren Maano Aunapuu.

Lodjursjakten i Jämtlands län avlystes den 15 april i år. Länsstyrelsen ska sedan utvärdera jakten för att se om det behöver göras förändringar inför nästa säsong. En tanke är alltså att införa höstjakt på lodjur.

– Ska man sänka lodjursstammen så är det bättre att göra det tidigare på säsongen. Då har samebyarna möjlighet att reglera lodjurstammen före vinterbetessäsongen, innan de kommer till vinterbetesområdena med renar och inte efter huvuddelen av vinterbetessäsongen, säger Maano Aunapuu vid länsstyrelsen till oddasat.se.

Enligt Aunapuu har länsstyrelsen varit i kontakt med samebyarna som är positivt inställda till en sådan förändring.

Det finns fler sidor av saken.

– En annan aspekt är att då behövs inte motorfordon användas, eftersom snömängden är mindre då.

Det säger han med tanke på att det under vinterns lojakt i Jämtlands län har funnits indikationer på att motorfordon använts på ett felaktigt sätt på en del håll.

– Det skulle vara ett sätt att komma tillrätta med problemet, säger Maano Aunapuu.

Dessutom är det fler personer som brukar jaga om höstarna, vilket skulle vara en fördel för utvecklingen av lojakten, menar Aunapuu.

– Vi hoppas få testa det i år. Vi ska diskutera frågan med Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".