Ola Stinnerbom Foto: Sara Björne.

Absolut Wall gästspelade på Giron Sami Teahter

Absolut Wall på Giron Sámi Teáhter
1:35 min

I Torsdags visades för första gången historiens första dansfilm, med livejojk av en dansande same.

I föreställningen bjöd den samiske koreografen, dansaren och jojkaren Ola Stinnerbom på dans, jojk och akrobatik. Samtidigt visas en film med dans.

– Grundtanken är ju att jag vill knyta ihop den här resan i från hällristningarna i Alta, från 6 000 år tillbaks i tiden, med grafittimålningar idag, som är samma sak för mig. Sedan har jag ett trottoar-samiskt perspektiv på det hela med utanförskap och hur det är att leva i storstaden, med ett ursprungsperspektiv, berättar Ola Stinnerbom.

Ola Stinnerbom berättar att han har försökt att lyfta fram den moderna samiska kulturen, för att förhindra att den blir en museumkultur.

– Jag har ju rensat bort alla schabloner, och alla traditionella kläder. Den samiska kulturen sitter inte bara i dräkten, och att göra traditionell samisk kultur. Jag tycker att den moderna samtida konsten, måste vi få in i den samiska kulturen. Det finns en tendens att man strävar tillbaka i det som var förr, och den samiska kulturen, vill också vara museumkultur på något sätt, och det blir jättekonstigt, berättar Ola.

Närmast för Ola Stinnerbom och föreställningen Absolut Wall, väntar spelningar utomlands i Norge, Berlin, Canada och Hamburg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".