Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Sápmi

Hoppas på samiskt yrkesprogram

Samiskt yrkesprogram planeras
1:54 min

Entrepenörskap, rennäring och samisk mat. Det kan bli delar av ett nytt samiskt yrkesprogram som Bokenskolan i Jokkmokk vill starta.

Gymnsieskolan har sedan tidigare ett samiskt högskoleförberedande program, men vill nu fylla efterfrågan på en yrkesinriktad utbildning.

Bokenskolans rektor, Klas Bergman, berättar att det under en lång tid pratats om att man efterfrågar även en mer praktisk utbildning. Därför vill nu skolan prova att starta ett samiskt yrkesprogram.

- Det är ju så att Jokkmokk är ett samiskt kulturcentrum och Bokenskolan, vi har ju en lång tradition av att jobba med samiska gymnasieutbildningar.

Sedan 1999 har Bokenskolan haft ett samiskt grymnasieprogram som är högskoleförberedande.

Den nya planerade utbildningen är alltså yrkesförberedande och de två största ämnena är sameslöjd och det samiska språket. Men Bokenskolan har även föreslagit kurser som entrepenörskap, hållbar turism, jakt- och viltvård, naturguidning, renen och rennäring i praktiken, samisk mat och terrängtransporter. Det är kurser som Klas Bergman tror ska fylla den efterfrågan som finns.

- När vi har stämt av med våra elever som har gått det högskoleförberedande programmet så har dom ofta sagt att vi också skulle vilja ha en mer praktisk inriktad utbildning. Det är de synpunkterna vi har tagit tillvara nu när vi har gjort den här ansökan.

Bokenskolans samiska gymnasieprogram är det enda av sitt slag i Sverige, som mest har det gått 40 elever på de tre årskurserna. Nu är elevantalet nere i 15.

- Men jag inbillar mig att om vi nu får igenom det här praktiska programmet också så borde vi få delvis nya sökande, alltså elever som inte har sökt det högskoleförberedande programmet, säger Klas Bergman.

- När vill ni starta utbildningen?

- Om allting går som det ska så kommer den igång till höstterminen 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".