Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Reglerna för renslakt kan bli enklare, tycker Sametinget. Foto: Alexander Linder.
Sametinget

Vill ha enklare regler för renslakt

Renslakt är ett exempel på där det behöver göras en översyn av reglerna. Det skriver Sametinget i ett brev till Landbygdsdepartementet.

Regeringen har tidigare gett Sametinget i uppdrag att, i samråd med berörda myndigheter, ta reda på om det är möjligt att förenkla regelverket för de samiska näringarna.

Nu har Sametinget skickat ett brev till Regeringskansliet med förslag på hur förenklingarna ska gå till. Fem områden, där reglerna behöver ses över, tas upp.

Renslakt är ett område som berörs. Onödigt krånglig livsmedelskontroll är ett hinder för en rationellare hantering av renslakten. Idag krävs exempelvis en godkänd veterinär för levandedjursbesiktning. Förslaget är att samebyarna har egna utbildade kontrollanter för levandedjursbesiktningen.

Andra områden är:

¤ Renskötsel utifrån perspektivet en livskraftig hållbar rennäring. För att förbättra villkoren för renskötseln måste till exempel skattereglerna ses över, bränsleskatten nedsättas och brutet räkenskapsår införas för att anpassa boksluten till näringens årscykel.

¤ Bättre rennäringsanpassad rovdjursförvaltning. Föreskrifterna för skyddsjakt bör förenklas så att det blir praktiskt genomförbart med till exempel vapen på motorfordon till och från fjället för att avliva sargade och skadade renar. Viltskadeförordningen bör förändras så att bidrag till förebyggande åtgärder inte dras från samebyns ersättning för rovdjursförekomst.

¤ Bättre anpassade regler för samiska turismföretagare. Många samiska turismföretagare upplever livsmedelslagstiftningen som ett hinder i utvecklingen av den turistiska verksamheten. Även om företag visar att hanteringen av livsmedel utomhus är säker, så händer det att kommunens livsmedelsinspektörer inte vågar godkänna detta på grund av regleverket.

¤ Erkännande av duodji (slöjd) som samisk näringsgren. Införandet av en SNI-kod för duodji för att få en sammanhållen statistik och för att visa på att duodji är en egen näringsgren. Många slöjdare och konsthantverkare vill också att regelverket och ansökningsförfarandet gällande företags- och projektstöd ska förenklas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".