Patrik Kansa. Foto: A-M Ahlén/SVT Sápmi.
Sametinget

Patrik Kansa avgår

Sametingets kanslichef Patrik Kansa har bestämt sig för att avgå från sin tjänst från och med idag.

Så här står det i ett pressmeddelande, undertecknat av både Patrik Kansa och styrelseordförande Ingrid Inga:

"Patrik Kansa har på egen begäran anhållit om att bli entledigad från sin tjänst som kanslichef vid Sametinget från och med den 20 april 2011.

– Skälet till min begäran om entledigande är att förutsättningarna och prioriteringarna förändrades med den nya styrelsens ledning, samt den politiska turbulensen i Sametinget och styrelsen, vilket har komplicerat och gjort arbetet som kanslichef  både tungrott och föga förutsägbart, säger Patrik Kansa, avgående kanslichef på Sametinget.

– Jag är medveten om frågeställningarna kring min begäran om entledigande som kanslichef kommer föranleda både intresse och diskussion i media och i Sametinget, men jag hoppas att man från olika håll respekterar mitt ställningstagande.

– Jag vill avslutningsvis tacka Sametingets personal för den tid varit och jag får konstatera att personalen gör ett inspirerade och viktigt arbetet i rollen både som svensk myndighet och som tjänstemän satta att tjäna det folkvalda organet Sametinget och det samiska folket."

Vidare står det:

"Sametingets styrelse har vid sitt sammanträde den 20 april 2011 beslutat godkänna Patrik Kansas anhållan om entledigande från tjänsten som kanslichef i enlighet med vad som överenskommits i det gemensamma avtalet."

SVT Ođđasat har varit i kontakt med Patrik Kansa som har avböjt att låta sig intervjuas i TV.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".