Stockholm

Giftfri mat för urfolken i svensk arktisstrategi

Sveriges Arktispolitik
1:50 min

Urfolkens rätt till sin egen matkultur med giftfria råvaror är en av de frågor som Sverige vill prioritera när man tar över ordförandeklubban i Arktiska rådet om tre veckor. Denna fråga ingår i ett av de tre politiska områden som svenska regeringen anser viktiga i sin arktiska strategi som snart ska läggas fram.

Gustaf Lind är regeringens ambassadör i frågor som rör Arktis.

– Vi har haft konsultationer med de olika urfolksgrupperna om vad de tycker är viktigt att vi ska föra framåt, och en fråga som kom upp flera gånger var just om tillgång till mat och att den ska vara giftfri. Och det här har varit en fråga som tidigare också funnits som projekt i Arktiska rådet, så vi hoppas kunna gå vidare med att utveckla ett projekt och se närmare på det här och se vilka policyrekommendationer man kan komma fram till utifrån det, säger han.

Vid ett seminarium i Stockholm i går presenterade Gustaf Lind huvuddragen i den svenska strategin i arktiska frågor som inom kort läggs fram.

Strategin innehåller tre huvudområden: miljö och klimat, människorna och Arktiska rådets roll.

När det gäller klimatet sker det mesta arbetet inom ramen för FN:s klimatförhandlingar - men Sverige vill att de arktiska länderna ska göra mer för att få ner utsläppen av sotpartiklar.

– Man måste ju självklart titta på sina utsläpp, arbetsgruppen som jobbar med det här kom fram till att de största utsläppen av svartsot som påverkar Arktis kommer från den amerikanska trasportsektorn och ryska skogsbränder. Men det är även självklart relevant för Sverige, Norge och Finland med industrier som ligger långt norrut med deras utsläpp av svartsot, säger Gustaf Lind.

Arktiska rådet består av åtta medlemsländer med sex urfolksorganisationer som permanenta deltagare, bland annat Samerådet.

Just nu pågår ett reformarbete inom Arktiska rådet som Gustaf Lind hoppas ska vara klart inom kort.

– Arktiska rådet genomgår ju en reformprocess just nu, förhoppningsvis kommer ett beslut att tas på utrikesministermötet i Nuuk den 12:e maj där man upprättar ett permanent sekretariat. Det finns ett tillfälligt just nu i Tromsö. Man ska också få en fast budget, och skapa möjligheter för att fatta mer bindande beslut än idag om alla stater går med på det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".