1 av 6
Samebymedlemmar från Ran, Ubmeje och Vapsten utanför Högsta domstolen tidigare i vintras. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.
2 av 6
Bland andra advokaterna Lars Melin och Camilla Wikland. Inger Baer Omma längst till höger i bild. Foto: Thomas Sarri.
3 av 6
Per-Mikael Jonsson intervjuas av media. Foto: Thomas Sarri, Sameradion
4 av 6
Camilla Wikland samt Anders Blom går igenom domen. Foto: Thomas Sarri.
5 av 6
Per-Mikael Jonsson och advokat Lars Melin. Foto: Thomas Sarri.
6 av 6
Advokat Lars Melin, Ristin Mårtensson och Olle Omma läser domen på HD:s hemsida i morse. Foto: Thomas Sarri.

HD ger samebyarna rätt

Högsta domstolen fastställer hovrättens dom gällande renskötsel i Nordmaling. Det innebär att berörda samebyar har rätt till vinterbete på de fastigheter som är aktuella i målet.

Samebyarna Ran, Umbyn och Vapsten vann alltså Nordmalingsmålet även i Högsta domstolen. Sedan tidigare hade ju både tingsrätten och hovrätten dömt till samebyarnas fördel.

Domen innebär att dessa samebyar också i fortsättningen får beta sina renar på de aktuella fastigheterna.

Ett hundratal fastighetsägare förlorade i renbetesmålet. De måste därför betala för samebyarnas rättegångskostnader, totalt cirka 3.750.000 kronor. Lantbrukarnas riksförbund står för 50 procent av dessa kostnader, två skogsföreningar betalar 30 procent och markägarna delar på övriga 20 procent av kostnaderna. 

Den bestämmelse som har använts i målet finns i den tredje paragrafen i rennäringslagen. Där står att renskötsel får bedrivas den 30 oktober till och med den 30 april inom sådana trakter utanför lappmarkerna och renbetesfjällen där renskötsel av ålder bedrivs vissa tider av året.

HD motiverar sitt beslut i 61 olika punkter. Domstolen har lagt en stor vikt vid offentliga utredningar under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som låg till grund för tidigare renbeteslagstiftning.

Bland annat tycker HD att markägarnas påstående att renskötsel bara har bedrivits i området mot betalning inte stämmer. Markägarna har också hänvisat till författningar från åren 1723, 1748 och 1757 som enligt markägarna föreskrivit att samerna inte fick vistas utanför lappmarkerna. HD delar däremot inte den uppfattningen. Domstolen bedömer i stället att sedvanerätt till renskötsel ändå kunnat uppstå.

HD skriver i motiveringen att det sammantaget anses att samebyarna har visat att det år 1886 fanns en sedvanerätt till vinterbete i Nordmaling.

Nordmalings kommun täcker för övrigt en yta av omkring tre gånger fyra mil vid kusten av Bottenhavet i Västerbottens sydligaste delar.

Läs domen här:

Läs HD:s pressmeddelande:

SVT Sápmi och SR Sameradion

Nordmalingsmålet

Samebyarna Ran, Umbyn/Ubmeje och Vapsten ligger inom Västerbottens län. Samebyarna stärcker sig från kusten i öster in i fjällvärlden i väster.

Tidigare domar i Nordmalingsmålet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".