Nu är det fritt fram för Trafikverket att använda vägskyltar med det samiska namnet Staare. Foto: Matts Nylander/Sveriges Radio.
Östersund

Staare snart på kartan

Nu finns det inget som hindrar att Östersund benämns som Staare på både kartor och vägskyltar. Lantmäteriet har godkänt det samiska namnet.

I ett brev till Trafikverket skriver Lantmäteriet att namnet Staare nu är godkänt för skyltning av Östersund.

Dessutom ska Lantmäteriet byta ut det gamla samiska namnet på Östersund, Luvlieluspie, till Staare på officiella kartor. Det rapporterar SVT Jämtlandsnytt.

Sedan drygt ett år tillbaka är det klart att Östersunds officiella samiska namn ska vara Staare. Det har den sydsamiska sektionen av samiska språknämnden beslutat. Tidigare har Östersund hetat Luvlieluspie på sydsamiska. Staare betyder stad och är det namn som samerna i området länge använt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".