Ingvar Häggström Foto: David Rydenfalk, SR Sámi Radio
NORDMALINGSMÅLET I HD

Ångrar process om renbetesrätten

Nordmalingsdomen i Studio Ett
15 min

Markägaren Ingvar Häggström är ångerfull efter att Nordmalingstvisten fått sitt slutliga avgörande i Högsta Domstolen. HD:s dom slår fast att samebyarna har sedvanerätt till vinterbete i området. Men så här i efterhand ångrar Häggström att markägarna stämde och ifrågasatte samebyarnas betesrätt.

Ingvar Häggström är en av de drygt hundra markägare som förlorade renbetesmålet i Nordmaling. Han tycker inte att huvudproblemet är att renarna finns i området - utan det är ersättningar för markskador som är det viktigaste.

– De flesta bönder har ingenting emot att renar finns på våra marker och betar, det är bara ersättningsfrågan vi vill ha löst, och det måste regering och riksdag ta tag i och bestämma i den riktningen att vi kan få ersättning då det blir skador på åker och skog, säger han.

Om Ingvar Häggström hade fått bestämma så skulle stämningen enbart ha gällt ersättningsfrågan.

– Vi är inte ute efter att få bort samerna från skogen, säger han.

Inger-Ann Omma, Vapstens sameby, tycker att det är Svenska samernas riksförbund och Lantbrukarnas riksförbund som måste bli bättre på att sköta frågorna om ersättning vid markskador.

Hon säger sig utan tvekan vara beredd att betala ersättning i de fall renarna skadat åker- eller skogsmark.

– Är det skador så ska det ju ersättas, med det måste ju också följa de former som finns till buds för bägge parter. Och där upplever jag personligen, de få gånger då jag har varit involverad i sådana här processer, att man varit väldigt dåligt insatt ifrån de skadelidandes sida hur man ska gå till väga.

Där tycker Inger-Ann Omma att det största ansvaret ligger på intresseorganisationerna LRF och SSR.

– Här har de en oändligt stor utmaning och uppgift att ta tag i, säger hon.

Nordmalingsmålet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".