Kiruna

Brister i sametingets årsredovisning

Sametinget får kritik från Riksrevisionen som granskat tingets årsredovisning för 2010. Bland annat handlar det om hur språkpengarna använts.

Sametinget har betalat ut 500 000 kronor till de politiska partierna. Pengarna har tagits från anslagsposten för nationella minoriteter och fördelats till de politiska partierna efter antal mandat de har i sametinget.

Syftet är att utveckla ledamöternas kunskaper i samiska. Men Riksrevisionen ifrågasätter om pengarna verkligen kan användas på det här sättet.

– Den ska vi svara på till den 27 maj. Idag finns ingen anledning för mig att svara, då det också är en fråga för styrelsen, säger sametingets styrelseordförande Ingrid Inga.

Enligt villkoren till den här anslagsposten så ska pengarna gå till att inrätta samiska språkcentrum i Östersund och Tärnaby, som ska främja användandet av samiska i samhället.

Det är enligt Riksrevisionen tveksamt om pengarna har använts på rätt sätt genom bidrag till partierna. Riksrevisionen uppmanar därför sametinget att kontakta regeringen för att få reda på exakta riktlinjer för pengarna.

En annan sak som Riksrevisionen tar upp är 36 fastigheter som sametinget äger, men som inte finns redovisade i sametingets årsredovisning.

Det handlar om mindre stugor som används vid underhåll av riksgränsstängsel, och som sametinget tog över från länsstyrelserna i samband med att ansvaret för riksgränsstängslen flyttades till sametinget.

– Det är nog fel att kalla dem för fastigheter. Det är små stugor på ofri grund och om det är en fastighet ska man äga marken också, säger Ingrid Inga.

Hur ska ni gå till väga med dem?

– Det kan jag inte svara på förrän styrelsen har behandlat frågan.

Riksrevisionen uppmanar sametinget att värdera stugorna och ta med dem i fastighetsregistret för att få en korrekt bild av sametingets tillgångar.

Riksrevisionen konstaterar vidare att sametinget har brister i sin bokslutsrutin och i kostnadsredovisningarna.

Den här anmärkningen har tinget fått tidigare och Riksrevisionen menar att sametinget måste fortsätta bättra på sitt arbete för att undvika fel och brister i årsredovisningen.

– Under lång tid har vi jobbat med att kvalitetssäkra den ekonomiska redovisningen och det ska vi fortsätta med, säger Ingrid Inga.

Thomas Sarri

Thomas Sarri

Sameradion
070-269 61 62

Alexander Linder

Alexander Linder. Foto: Anna-Maria Ahlén.

SVT Sápmi
0980-750 67

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista