Ola Bergdahl. Foto:Lisa Utsi.
Uppsala

Ola får skola att satsa på samiska

"Och det var väl där idén började gro"
1:50 min

En unik samisk prästutbildning startar till hösten på Johannelunds teologiska högskola i Uppsala.

Ola Bergdahl, präststudent gav ett förslag till skolans rektor och idén blev verklighet.

Jag har läst på olika universitet och på Johannelund har jag lärt mig en hel del och det var väl där idén började gro. Ja, Jag pratade med rektorn och gav ett förslag. Jag förstår att de är engagerade i mycket, så j ag försökte själv att kontakta människor som jag tyckte var lämpliga till att knyta samman till en utbildning säger Ola Bergdahl.

Så till hösten erbjuds en sexårs integrerad prästutbildning för arbete i samisk miljö. Utbildningen ger den vanliga kompetensen att efter prästvigning arbeta som präst i Svenska kyrkan men dessutom en särskild kompetens att verka i samisk miljö.

Förutom ordinarie teologistudier innehåller utbildningen även språkstudier i syd-, lule- eller nordsamiska och studier om samisk historia och kultur. Under hela utbildningen har den studerande tillgång till en mentor.

Mentorer som träffar studenterna regelbundet. Mentorer som själva har arbete eller erfarenhet av att arbeta i en samisk kontext, sen så räknar vi med att det kommer att bli både studieresor och det ska bli praktik perioder där man då får arbete i de områden som är aktuella, säger Tomas Nygren rektor på Johannelund

Den samiska inriktningen på präst utbildningen är ett viktig på många sätt,  att få höra språket, ett levande språk i kyrkolivet, det är viktigt. Och det främjar också för fortsatt språkutveckling i övriga samhället, säger Ola Bergdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".