Urfolksspråkande ger ungdomar bättre hälsa

Aboriginungdomar som talar sitt folks språk har bättre hälsa än de urfolksbarn som inte kan sitt traditionella språk på Torres Strait Island, en ögrupp vid Australiens norra spets.  

En studie från 2008 som Australiens statistiska centralbyrå gjort visar att 47 procent av urfolks ungdomar mellan 15-18 år som bor på någon av de avlägsna delarna av Torres Strait Island talade något av ögruppens traditionella språk. Dessa ungdomar hade också lägre eller ingen konsumtion av alkohol eller droger, jämfört med de urfolksungdomar som inte kunde något av språken.  

Men sätt över alla urfolksungdomar i Torres Strait Island har språkkunskaperna sjunkigt. År 2002 var det totalt 18 procent av ungdomarna som talade något av språken. År 2008 hade antalet talare sjunkigt till 13 procent.

Närmare en tredjedel av urfolksungdomarna på ögruppen hade utsatts för diskriminering och/eller rasism under de senaste 12 månaderna innan studien gjordes 2008. Det var mindre sannolikt att dessa ungdomar hade heltidsarbete eller studerade på heltid än de som inte diskriminerats. Det var också större sannolikhet att de diskriminerade ungdomarna upplevt psykisk smärta än de som inte diskriminerats.  

Läs mer:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".